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Purpose 
 
This advisory clarifies regulatory requirements related to foundations for residential or small commercial 
standby generators (typically up to 26 kW) fueled by natural gas or propane.  
 
 
Background 
 
CSA B149.1-20 “Natural Gas and Propane Installation Code” contains the following requirements relevant 
to general foundations: 
 

7.2.1.1 
The installation of appliances and associated equipment covered by Clause 7.2 shall comply with this Code, 
applicable Standards, manufacturer’s instructions, and local requirements, including fire regulations, 
building codes, and zoning requirements. 
… 
 
7.2.1.6 
Appliances and associated equipment covered by Clause 7.2 shall be installed on a firm level foundation, 
set on a suitable framework supplied by the manufacturer, or field fabricated in accordance with the 
manufacturer’s instructions. 

 
Therefore, generators to which this code applies must be installed on “a firm level, foundation” and must 
be installed in accordance with manufacturer’s instructions.  
 
Manufacturer’s instructions often require, recommend or permit installation on a poured concrete pad, a 
prefabricated concrete slab, compacted soil, gravel, patio stones or other similar materials.  
 
 
TSSA Interpretation 
 
TSSA considers an installation to be in compliance with the clause 7.2.1.6 requirement for a generator to 
be installed on “a firm level, foundation” so long as the foundation meets the requirements or 
recommendations contained in the manufacturer's instructions.  If the manufacturer’s instructions are 
mandatory (i.e., utilize language such as “required” or “must” or “shall”), the requirements must be strictly 
followed.  
 
If the manufacturer’s instructions contain only recommendations, or they are unclear, or if the 
manufacturer’s instructions do not specify foundation requirements, TSSA will consider the installation to 
be in compliance with clause 7.2.1.6 so long as the foundation meets the following requirements: 

1) it is composed of compacted crushed gravel or limestone base and a non-combustible platform 
(e.g. patio stones or a concrete slab); and 

2) the top surface of the foundation is at least 2 inches above the surrounding ground surface. 
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